Cannondale CAD2 M500

posted in: fietsen | 0

Deze fiets ontstond uit de behoefte om een fiets te maken voor alledag. Het zal niet ieders opvatting van alledag zijn, maar het resultaat kan een paar belangrijke dingen. Langzaam fietsen bijvoorbeeld. Gaan mijn meisje en ik uit fietsen en ik pak de racefiets, dan ben ik ons hele tochtje aan het vechten tegen de neiging van het kreng om om te vallen, racefietsen zijn gewoon niet goed in langzaam zijn. Komt hij daarentegen op snelheid, dan worden mijn sociale competenties betwijfeld. Ik had iets nodig dat ook bij twee kilometer per uur nog prettig fietst.

Het aluminium frame is van ~1996, ik heb het 2022 via Marktplaats gekocht. Het bevredigt niet alleen mijn verlangen naar klassieke frames, maar de monostay is ook een herinnering aan mijn nog altijd betreurde Mountain Goat Whiskytown Racer, rond 1998 van de binnenplaats van mijn Weense flat gejat. De vorige eigenaar had de fiets ingericht als meisjesfiets met spatborden, een standaard en een stuurmandje. Het was een transgender MTB geworden, een zielig geval waaraan alleen nog stuurlintjes en een teddybeer in het mandje ontbraken. Zo zag de fiets eruit toen hij in 1996 van de band rolde: https://www.mountainbike.nl/forum/viewtopic.php?t=129899

Waarom zou de Schwalbe Kojak zo heten?

Ik heb de geslachtsoperatie ongedaan gemaakt en er weer een mountainbike van gemaakt, met één verschil: omdat ik de fiets alleen op de weg gebruik, gebruik ik de Schwalbe Kojak 26×2.00 als banden, volledig profielloze brede slicks met geweldige roleigenschappen, En ja, Duitsers hebben wél gevoel voor humor, al refereert die nog wel eens aan plaatsen, namen en tijden, die in Nederland allang passé zijn.

Het resultaat is geen superlichte fiets (10,0 kg), maar hij rolt, schakelt en remt als geen ander én hij is comfortabel op iedere snelheid. Ten opzichte van de oorspronkelijke setup is er natuurlijk nog meer veranderd. Ooit zullen het 3×7 versnellingen zijn geweest, ik heb hem omgebouwd naar 3×9 (44/32/22 x 11-25) en de remmen zijn nu V-brakes in plaats van cantilever. De wielset is Deore XT met Mavic-velgen (717, 32-spaaks) , de versnellingsschakelaars zijn Deore LX, net als het crankstel. Derailleurs voor en achter zijn beide Deore XT. De enige “schandvlek” zijn de Deore-remmen, waarvoor ik even niets anders had liggen. Kwalitatief dus behoorlijke upgrades, die je mag optellen bij de sowieso al uitstekende rijeigenschappen van dit frame. Als bonus is het mogelijk om deze setup naar 10-speed te upgraden, naven en derailleurs zijn al 10-speed-compatibel.

Het resultaat bevestigt maar weer eens dat je op een excellent frame ook excellente onderdelen moet zetten. En wat zijn nu de kosten voor dit staaltje “het beste van 2004”?

Frame, incl. vork, balhoofdlager en zadelpen 175 euro (marktplaats.nl)
Voorderailleur/achterderailleur/crankstel 95 euro (marktplaats.nl)
Wielset 249 euro (rose.nl)
(binnen)Banden 58 euro (bikeonline.nl)
Versnellingsschakelaars 40 euro (marktplaats.nl)
Remmen 38 euro (rose.nl)
SDG Zadelpen + zadel 35 euro (Marktplaats)
Kabels, nippels e.d. 15 euro (Van der Linden fietsen Den Burg)
remgrepen en zadel komen uit mijn restbestanden

Totaal; 705 euro voor de looks van 1500 euro.

Facebooktwitterlinkedinmail