Hell or High Water (2016)

posted in: naar de film | 0

02diner-web2-superJumbo[1]

Een moderne western in het land, dat Donald Trump in het hart heeft gesloten, Texas. Land van de NRA, land van de olie, land waar alles groter is, land van de banken, land van de desillusie. Twee broers, die een wanhopige oplossing voor wanhopige problemen vinden en een US-marshall, die aan zit te hikken tegen zijn pensioen.

De broers Toby (gespeeld door Chris Pine) en Tanner Howard  (Ben Foster) zitten krap. Toby is tijden achter met de alimentatie voor zijn twee zoons en het huis van hun moeder dreigt in beslag te worden genomen door de bank, die weet dat er olie in de grond zit. Zijn oudere broer  Tanner kent slechts criminele oplossingen  voor moeilijke problemen en zo rijpt het idee om kleine banken te beroven van sommen, die de FBI niet wakker maken: alleen contant geld in kleine, ongemerkte coupures. Zevenduizend dollar hier, achtduizend daar, het geld wordt gewassen in een indiaans casino en uiteindelijk vastgezet in een fonds, dat wordt beheerd door de bank, die de broers hebben beroofd.

US-marshall Marcus Hamilton (gespeeld door Jeff Bridges) en zijn indiaanse collega Alberto Parker (Gil Birmingham) openen de jacht. Dat is niet eenvoudig, want de plaatselijke bevolking koestert een diep wantrouwen tegen het bankwezen. Een serveerster bijvoorbeeld, die beide bankrovers heeft gezien, weigert de politie iets te vertellen, want ze heeft zojuist 200 dollar tip gekregen, die ze gaat gebruiken om haar hypotheek af te lossen en waarom zou zij de politie iets vertellen over de beroving van een bank, die haar al dertig jaar berooft?

De rode draad van de film is desillusie, het gevoel in de steek te zijn gelaten door de dingen waar dit land voor stond. Dat geldt niet alleen voor de twee bankrovers, het geldt ook voor hun achtervolgers, allen hebben het moeilijk in een wereld, die iedereen lijkt te ontglippen. Gelukkig is er nog het recht voor iedere burger om een wapen te mogen dragen, waardoor een eenvoudige bankroof op betaaldag in een bloedbad ontaardt en de bankrovers moeten vluchten voor een bloeddorstige en tot de tanden bewapende meute.

De film is een film noir met een soort van happy end: er is nog maar één broer over en Jeff Bridges is zijn partner kwijt, maar de zoons van Toby zijn verzekerd van een goede toekomst en Toby zelf is nergens aangemerkt als verdachte, behalve door de intussen gepensioneerde marshall en die heeft niets meer te zeggen. Amerikaanser dan dit kan een film nauwelijks zijn, zou je denken, maar de regisseur is een Engelsman, David Mackenzie.

De verzamelde waarderingen op IMDB komen op een 8,0, de bezoekers van het altijd minder enthousiaste Nederlandse Moviemeter komen op een dikke 7,5. Wat mij betreft dik verdiend, ik gooi er zelfs een 8,5 tegenaan.  Sfeer, dialoog, acteerprestaties, spanning en verhaal zijn op ieder niveau dik in orde.

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.