Kona Fire Mountain (2010)

posted in: fietsen | 0

P1030464

Texel is een dankbare plaats voor fietsreddingen. Met reddingen bedoel ik het renoveren van weggegooide fietsen. Deze Kona vond ik twee jaar geleden, liggend in de bosjes, en hij was in een deplorabele toestand. Het is altijd een moeilijke beoordeling: welke fietsen  zijn er echt verlaten en welke zijn er achtergelaten nadat ze zijn gestolen? Van deze durfde ik dat wel te zeggen, er waren een paar vervelende reparaties noodzakelijk en de vervelendste is nog steeds niet gedaan, simpelweg omdat er nauwelijks nog een fietsenmaker is die eraan begint. de bevestiging voor de bidonhouder zit los. Om dat te repareren, heb je een fietsenmaker nodig, die ze voor je wil lassen. Wat het bij deze fiets nog moeilijker maakt, is dat je ook nog eens een fietsenmaker moet vinden, die aluminium wil lassen. Dat is dus nog steeds niet gebeurd.

De vorige eigenaar – dat moet een kleine Duitse vrouw zijn geweest, het merk is tenslotte in Nederland niet verkrijgbaar – was de optelsom van noodzakelijke reparaties blijkbaar zat: de mechanische schijfremmen moesten opnieuw worden ingesteld, wat een hele toer is bij deze Hayes MX, de rechter schakelversteller was kapot, de voorste tandwielen waren verbogen, de cassette en de ketting waren aan het einde van hun cyclus, de lak zat vol lelijke beschadigingen, de naven liepen slecht en er zaten twee net zo lekke als versleten banden op. Aan de andere kant: de fiets is van 2010 en is blijkbaar intensief gebruikt, dus de schade was redelijk normaal voor een goed frame met relatief goedkope onderdelen. Ik kan zoiets niet laten liggen.

Mijn plan van aanpak was simpel: alles eraf en kijken wat er overblijft. Toen alles was gedemonteerd leek me dat een goede gelegenheid om het frame helemaal kaal te halen en er een fiets van gepolijst aluminium van te maken. 15 Euro voor een paar nieuwe Gripshift verstellers, 35 euro  voor een nieuwe cassette en ketting, een goede crankset en een licht herenzadel had ik nog liggen en een carbon stuur kwam van een andere vondeling – geen Giant, zoals het stuur ons wijs wil maken, maar een Cannondale H500, die ik later dit jaar nog hoop voor te kunnen stellen. Een beetje liefde en vers vet waren genoeg voor de naven en ook de – zware – banden had ik nog liggen.P1030469

Het doel was het maken van een functionele, simpele mountainbike, aangepast aan de behoeften van een man van 1.86 in plaats van aan een vrouw van 1.60 en waarvan de onderdelen net zo hard tegen het terrein van de plaatselijke MTB-trail bestand zouden zijn als het goede, lichte en stijve frame.

Het resultaat mag er zijn: een agressieve look, geen geniete tandwielen meer, betere pedalen en hoorntjes om het gebrek aan lengte van de bovenbuis op steile stukken op te kunnen vangen. Met 12,8 kg mag ook het gewicht er zijn, vooral als je in aanmerking neemt dat de hydraulisch geveerde Rockshox Dart 1 weliswaar erg prettig in het terrein is, maar ook 2,8 kg weegt. Bij de overige onderdelen heb ik nauwelijks mijn best gedaan om iets aan gewicht te besparen, robuustheid stond centraal, en het lichte zadel en stuur waren slechts een welkome bonus. Aan de Acera voor- en achterderailleur heb ik niets veranderd, het zijn weliswaar geen topcomponenten, maar ze doen het prima en op een dag zullen ze wel uit elkaar vallen. En tot die dag…

In 2010 verliet deze fiets de winkel voor 700 euro. Het is een goed frame, dat Kona ook gebruikte voor een veel duurdere uitvoering, maar veel onderdelen waren goedkoop. Dat merk je onder andere daaraan dat er nergens rvs schroeven waren gebruikt, die waren behoorlijk roestig en zaten hopeloos vast. Intussen is het een licht lopende fiets geworden en het is weliswaar niet de snelste op zwaar terrein, maar hij kan wel alles aan. En dat is ideaal voor een zuinige mountainbiker, die graag modder hapt, maar geen enkele ambitie qua snelheid koestert, en die vindt dat hij met 50 euro investering en wat ouderwets handwerk de perfecte fiets heeft binnengehaald. Nog leuker is dat het in gepolijst aluminium ook een echte blikvanger is geworden. Regelmatig staan er geharde mountainbikers op moderne 29″ fietsen peinzend naar te kijken, dan mag je toch wel zeggen dat je winst hebt geboekt.

Het enig vervelende aan deze fiets? Hij is af. Mijn fietsen zijn nooit af en deze is dat wel. Dat is erg onwennig.

kona fire mountain

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.