Skemere

posted in: eilanddichter | 0

Afgelopen vrijdag vond op het idyllische veldje van Zwaluwen Den Hoorn de eerste editie van Skemere plaats. Skemere is een sympathieke poging van de Texels/Amsterdamse dichteres Mare Hilstra, mijn voorgangster als eilanddichter, het mijmeren bij gedempt licht nieuw leven in te blazen.

Lange-Juni-2018-Parels-van-Texel-Mare-[1]
Mare Hilstra

Evenredig met de groeiende berg communicatie-accessoires naast de bank nam namelijk ons vermogen tot zelfstandig nadenken en verbale communicatie af en wat in gangbaar taalgebruik sociale media wordt genoemd heeft een hele generatie wisautisten voortgebracht, die van de grondwet alleen hebben begrepen dat het recht op belediging universeel is.

Zodoende werden er 15 kunstenaars en performers uitgenodigd om het nieuwe peinzen in alle diversiteit gestalte te geven. Mare Hilstra, ondergetekende, Roos en Jaap Dros, Ina Schrama, Karin Beumkes, Willem Broens, Lauri Brons, Kris Heijnen, Bas ten Have, Anyway, Fransisca Postma, Felix Marseille en Anna Trap gaven acte de présence om het publiek mee te nemen in poëtische vertellingen en dichterlijke muziek.

32717f4a-2e83-41f9-8ce2-7935df408f22[1]
Cor van Heerwaarden

Er werd wat afgepeinsd en gemijmerd in het laatste licht met Cor van Heerwaarden als scheidsrechter in een outfit, die maakte dat Ignace van Swieten voor niks had geleefd. Hij regelde alle deelnemers naar hun eigen schemerhoekjes, goed door de avond komen bleek een kwestie van Cors fluitje volgen. Ondergetekende mocht het geheel aftrappen met een korte bespiegeling over het mijmeren en daarna schemerde iedereen in zijn of haar eigen hoekje dat het een lieve lust was.

Ignace van Swieten
Ignace van Swieten

Er werd etherisch geschemerd, krachtig geschemerd, a capella geschemerd, liefdesverdriet jazzy weggeschemerd en het opvallende was: het werd van al die schemer maar niet donkerder. Het publiek was niet overdreven talrijk, maar een veelbelovende veertig betalende bezoekers gaven het gevoel dat hier iets aan het ontstaan was, dat uitgebouwd kan worden. Een mooie lokatie, dito deelnemers met een divers aanbod van kunsten en prachtig weer, eigenlijk zou het gewoon een succesformule moeten zijn.

Dus: laat volgend jaar het indrinken voor de Ronde om Texel eens zitten en kom skemere. In het ergste geval kunt u al mijmerend de deelnemers met een sympathiek geprijsde skuumkoppe uit de kantine van ZDH wegspoelen.

Facebooktwitterlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.