‘t Liefste kind

posted in: krabbels in de marge | 0

 

Toen in februari 2021 in Amsterdam een baby uit een afvalcontainer werd gevist, schreef Pieter van Stroop van Reenen dit emotionele gedicht als welkom. Hij zal toen niet hebben vermoed wat voor sneeuwbal er aan zijn woorden zou blijven hangen. Maar het gedicht ging viral, NPO Radio 4-presentator Margriet Vroomans droeg het voor in haar KRO/NCRV-ochtendprogramma en combineerde het met een wiegeliedje, gespeeld door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Hieruit ontstond het idee voor een bundel als welkom voor alle pasgeborenen en zo werden 12 dichters en twee burgemeesters uitgenodigd, de nieuwste burgertjes warm welkom te heten. Hagar Peeters, Frédérique Spigt, Ahmed Aboutaleb, Femke Halsema, Tjitske Jansen, Abdelkader Benali, Hannah van Binsbergen, Jibbe Willems, Merel Morre, Sasja Janssen, Jesse Laport, Mira Feticu en ondergetekende leverden belangeloos hun bijdrage en ook de uitgever, drukker, ontwerper en papierhandel werkten om niet. De QR-code bij het gedicht geeft toegang tot het bijbehorende kinderliedje, gespeeld door het Concertgebouworkest, dat ook belangeloos meewerkte.

Zodoende kan de hele opbrengst van de  bundel, die is verschenen bij uitgeverij Gopher, ten goede komen aan de Stichting Beschermde Wieg, die hulp biedt aan zwangere en pas bevallen vrouwen en hun baby. Deze stichting beheert vondelingenkamers in tien ziekenhuizen. Ouders die niet zelf voor hun kind kunnen zorgen, kunnen daar hun baby beschermd achterlaten.

Op 1 juni is de presentatie en vanaf die datum is de bundel ook overal verkrijgbaar. Ik ben er trots op, deel te hebben mogen uitmaken van dit prachtige project, en zal het met plezier bij de twee Texelse boekhandels promoten.

Facebooktwitterlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.