The Family Man (2000)

posted in: naar de film | 0

thefamilyman

Nicholas Cage en Téa Leoni in een kerstfilm, strevend naar ware liefde en volledige overgave. Tja, je hebt een vriendin en dus moet je ook wel eens naar dingen kijken, waar je borsten van krijgt. Vooral van het tweede gedeelte voelde ik langzaam een bescheiden cup b opwellen en toen het onvermijdelijke uiteindelijk was gebeurd, wist ik zeker dat ik een katoenen b.h. met printbloemetjes wilde.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat de film niet onleuk is. Om daar achter te komen moet je wel welwillend een boodschap slikken, waarnaast de Opel Kadett als symbool voor modaal verbleekt. Dat middelmaat geen middelmaat is, zolang je maar je grote liefde leeft, en dat geld geen innerlijke leegte vult, bevestigt maar weer eens het gelijk van cultuurtheorieën, waarin wordt gepostuleerd, dat de eenvoudigste manier om een klassenmaatschappij in stand te houden, het geloof erin is. Dubbeltjes moeten stuivers willen worden, dan hebben ze ook gelijk iets begrepen van inflatie. Ook het feminisme – nu ik toch even borsten heb – zal vuur spugen bij de rol van van Téa Leoni als hondstrouwe echtgenote, die iedere zelfzuchtige neiging van haar doorgedraaide ega riposteert met haar onvoorwaardelijke liefde. Alles zou ze voor hem opgeven, doodziek word je er als kijker van. Ik ken vrijwel alleen maar vrouwen, die op je diepe wens naar zelfontplooiing en je verscheurende twijfels over je werkelijkheid in het hier en nu, antwoorden dat je dan maar lekker moet gaan. En lever gelijk je sleutels in.

Maar Nicholas Cage als snelle financiële jongen, die alleen maar snelle wippen zonder verplichtingen wil, wanhopig te zien worstelen met luiers, vroegwijze dochtertjes en andere vaderlijke c.q. echtelijke verplichtingen, is grappig, net als het de interactie met zijn dochtertje en zijn worsteling, om toch vooral weer terug te komen in zijn oude wereldje, is. Dat betreft dan met name het eerste gedeelte van de film, naarmate hij dichter bij inkeer, menselijkheid en verlichting komt, wordt hij vervelender. Je hoeft van een kerstfilm voor het hele gezin niet te verwachten dat er aan het einde een enorme ramp gaat gebeuren, maar stiekem hoop je toch wel een beetje op een gruwelijk auto-ongeluk. Het zou eens wat anders zijn.

imdb geeft de film een 6,7. Zover wil ik niet gaan, ik houd het op een 5 1/2, omdat hij in zijn genre niet slecht is en omdat het kerst was en omdat mijn b.h. kriebelt.

Facebooktwitterlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.