Groningen/Гронинген 2026

posted in: alt.facts.realitycheck | 0

Premier Wilders geeft Rusland toestemming voor de annexatie van Groningen, de toekomstige status van Zuid-Limburg is nog onderwerp van studie. Als motivatie voor deze beslissing noemde hij de noodzaak voor de Russen, over een bufferzone tegen de expansiedrift van de Navo te beschikken. “Ruslands veiligheid is onze veiligheid”, aldus de premier. “Een sterk Europa heeft een sterk Rusland nodig”.

Critici wijzen vooral op de financiële voordelen als de Nederlandse staat geen gaswinningsschade meer hoeft te compenseren, maar de premier doet dit af als cynische stemmingmakerij. Hij verzekert de Groningse bevolking dat de afhandeling van aardbevingsschade bij de Russen in de beste handen is. Hij loofde daarbij het onbaatzuchtige elan, waarmee Rusland Oekraïne had geholpen bij het herinrichten en bouwrijp maken van de openbare ruimte. “Zo handelen broedervolken”, aldus de premier.

In Rusland wordt enthousiast gereageerd op het nieuws. “Eindelijk een westerse leider, die de bedreiging van Russische cultuurgoederen en – minderheden van Lissabon tot Irkoetsk door de Navo niet alleen op de agenda heeft, maar positieve actie onderneemt. Het is te hopen dat meer Europese leiders zich bij deze visie zullen aansluiten”, liet een woordvoerder van het Kremlin weten.

Over de toekomstige regeringsvorm is nog niets bekend, behalve dat ze extraparlementair zal zijn. Het meest waarschijnlijk lijkt momenteel een regering van experts, bestaande uit vertegenwoordigers van de FSB en Gazprom.

Facebooktwitterlinkedinmail