En de eilanddichter is…

posted in: eilanddichter | 4

…met ingang van 25 januari 2018 ondergetekende. Voor een periode van minimaal 2 jaar zal ik de officiële Texelse eilanddichter zijn. Tijdens een goed bezochte bijeenkomst in de Texelse bibliotheek werd waardig afscheid genomen van de vorige eilanddichteres, Mare van der Mast, en werd ik door wethouder Eric Hercules geïnstalleerd. Mijn eerste officiële gedicht was Groeneplaats en in tegenstelling tot al mijn verwachtingen viel ik in de smaak bij de poëziekritische (linkse hobby) journalist Job Schepers, zie: https://www.texelsecourant.nl/nieuws/column/32669/een-hart-gevuld-met-hoop?redir

Mijn gedichten als eilanddichter zullen op deze site te lezen zijn onder het kopje “schrijven>eilanddichter”, maar aangezien ik dat kopje nog moet aanmaken, staat mijn eerste gedicht nog gewoon even hier.

groeneplaats

het hart is een zwart gat
van tijdelijk niets geslagen
door de wederafbraak
en de ontmanteling
van onze wietchinees

een park met boomhuttendorp
voor verstopte creatieven
een evangelisch seksparadijs
met een strenge cel of toch
de klassieker een meervoudig
gehandicapt zorghotel

er had een plein kunnen zijn
in plaats van een vlakte
er had zo veel kunnen staan
daarom is het leeg

Wethouder Hercules speldt me de tekenen van mijn ambt op.
Wethouder Hercules speldt me de tekenen van mijn ambt op.

Rest mij te zeggen dat de avond uitermate geslaagd en dat ik uitermate trots, niet alleen op mezelf, maar vooral ook op Karin was, die een prachtige voordracht met nieuwe en nieuwere gedichten op de planken legde. De avond om na te lezen voor de geïnteresseerden:

http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/nieuws/064394/

https://www.texelsecourant.nl/nieuws/algemeen/32668/roop-opvolger-van-mare-van-der-mast-

Facebooktwitterlinkedinmail

4 Responses

 1. helena

  Hoi roop, wat een heuglijk nieuws verneem ik hier! En zo’n feestelijke omkadering, een sfeer die gonst van Goddelijke Deugden!!! Jawel! Mag gezegd dat meneer Schepers je treffend typeert in zijn gedicht. Een hart vol hoop gekruid met humor en poëtische schelmenstreken! [ik kan de toets met uitroepteken bijna niet loslaten] En Karin met nieuwe prachtige gedichten in haar unieke stijl!

  Ik hoef niet te zeggen “Ga ervoor!”, want dat zal je doen, dat zullen jullie zéker doen!!!

  Proficiat roop! Proficiat Karin!

  Hartelijkst gegroet van
  helena

  • roop

   geweldig hè? ik heb me drie dagen gewassen in mijn eigen ego 🙂

 2. jacob de bruin

  Gefeliciteerd, roop, met je nieuwe jachtveld-voor-twee-jaar plus eeuwige roem.
  Er zijn niet zoveel eilanden die zichzelf met X markeren en daar sta je dan toch maar, links boven op de kaart.

  En leeg, die plek, mooi!
  Ik droom dat jij die leegte in jouw twee jaar zo ongeveer volschrijft, zonder dat die haar adembenemende leegte verliest.
  Je bent een dichter, een echte, en die kunnen dat. Zie ‘groeneplaats’ hierboven.

  Ik ga je gewoon volgen.
  Misschien omdat ik niets van Texel weet, maar zeker omdat ik graag lees hoe je schrijft.
  Alle goeds!

  • roop

   ha jacob, een serie texxxel is desalniettemin vooralsnog niet gepland, misschien als ik op een dag voor het grote, vieze geld ga. ik weet niet of ik een dichter ben, ik denk dat ik altijd als in een hele oude zesweekse uitzendnachtmerrie ben blijven doorgaan met het rechtleggen van de pootjes van de boterletters. ik vind het wel een mooi compliment, dat jij je de groeneplaats kunt voorstellen, zonder texel te kennen, want het is een geheime eilanddichtersangst, uitsluitend nog binnen dit geografisch toch wat beperkte kader te worden begrepen. dan blijf ik liever in het geheugen als iemand die de leegte weet te vullen. ik zorg wel voor leesbare content hier. dank je!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.