facebook nog eens

posted in: krabbels in de marge | 0

Nadat #marctiefenthal een actie begon om mijn site, die naar aanleiding van een gebruikersmelding door facebook als spamsite c.q. bron van aanstootgevende inhoud is aangemerkt, gedeblokkeerd te krijgen, heb ik besloten dat ik zelf niet achter kan blijven. Onderstaande tekst heb ik via het contactformulier voor feedback over een functie van facebook, categorie “anders”, versuurd, dichterbij direct contact met facebook kom je niet.

“Wat definitief kan veranderen is de manier waarop facebook omgaat met het contact opnemen door de gebruiker. Mijn site kan ik niet verlinken op facebook, omdat iemand deze als spam heeft gemeld. De status van mijn protest tegen deze m.i. onterechte melding staat al 5 maanden op “in behandeling”, zonder enig uitzicht op verandering daarvan.  M.a.w. facebook komt blind – puur algoritmisch? – tegemoet aan iedere melding van zgn. spam en vervolgens vindt facebook het maandenlang niet de moeite waard om op het aangetekende protest te reageren. Dit terwijl het bij controle door een mens en NIET door een algoritme binnen seconden zonneklaar zou zijn geweest, dat mijn site uitsluitend gedichten en verhalen bevat. Die mogen slecht of goed worden gevonden, daar zijn ze voor op de wereld, maar ze zijn definitief niet aanstootgevend, tevens is mijn site heel duidelijk geen spamsite.

facebook is niet in staat of willens om de menselijke kant van zijn netwerk voor mensen op een behoorlijke manier in te vullen: iedere vorm van contact die boven een algoritme uitstijgt vinden ze erg moeilijk en om daar niet te veel over te moeten praten verschuilt de organisatie zich achter de onbereikbaarheid van een ander algoritmes dat precies deze moeilijke vragen weglaat, waarmee de cirkel van Kafka net zo rond als uitzichtloos is. De zogenaamde gebruikersfora in het Helpcentrum bestaan uit eindeloze lijsten van vragen, waarop nooit iemand van facebook een antwoord heeft gegeven. Kortom: facebook is een woestijn, waarin zandkorrels wel met elkaar mogen praten, maar onzichtbare krachten bepalen hoe ze hebben te liggen. Een netwerk voor mensen zou daar meer verantwoordelijkheid in nemen, want jullie eigen algoritmes, die menselijkheid tot machinetaal reduceren, zijn het, die een perfecte infrastructuur voor stalkers en trollen leveren.”

Facebooktwitterlinkedinmail

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.