ode aan denise

posted in: eilanddichter | 2

de moddervrouw van oudeschild
werkt zich de blubber voor haar brood
zij steekt de kop niet in het zand maar
ploegt zich door de drab naar voren

door het peloton tot naar de kop
van tabor naar koksijde
haasten voor de laatste boot
maar stuurvast richting wereldtop

omdat ze vies zijn lekker vindt
en omdat ze van texel is en dus
liever de fiets neemt dan de bus

ze rijdt me wel eens voorbij
altijd vriendelijk en windje mee
duin af nog steeds te snel voor mij

een eerbetoon aan denise betsema, het texelse antwoord op sanne cant.

Facebooktwitterlinkedinmail

2 Responses

 1. helena

  Prachtig gewoon! Dat moet ter ore komen van Jurgen Mettepenningen, de baas van haar ploeg Marlux Bingoal! Mijn eigen (achter)neef, Eli Isebyt, de kleinzoon van mijn oudste broer, crosst ook voor die ploeg. Ik dacht al aan jou toen ik vernam dat ze van Texel is, ik dacht: wanneer ik nog eens naar de cross ga kijken probeer ik haar te pakken te krijgen en vraag ik of ze je kent, de eilanddichter Roop, of de duinencrossser Roop, kortom, Roop, maar kijk, ik weet het nu!
  Ik had altijd al graag een gedicht gemaakt over de crossers, maar ‘t kwam er niet van. Wat heb jij dat mooi verwoord, dat ‘vies’ zijn, die liefde voor de modder! Helaas, er viel de laatste tijd niet al te veel modder te beleven… veel droge, propere crossen… we hopen op beter!
  Ik heb waarlijk genoten van je gedicht, ik zal nu ook met meer interesse da damescrossen volgen, zeg aan Denise dat ik fan ben geworden! Voor Eli ben ik Tante Fan, nu ook voor haar!!! Go Denise, go!

  • roop

   ha! iserbyt wordt hier in huize texel meestal uitgesproken als ijzerbiet, want we vermoedden groningse wortels. nou ja, het kan natuurlijk nog steeds 🙂 een geweldige sport is het, maar iets aanraakbaars te hebben draagt wel bij aan de beleving, dat relateert makkelijker. vorig jaar fietste ze tussen de ca. 6e en 12e plaats, dit jaar heeft ze een grote sprong gemaakt. ik hoop vooral op eilanddichterskorting 🙂 het is trouwens best moeilijk, want voor ze op tv kwam en dus een gezicht kreeg, kende ik haar eigenlijk alleen van achteren, wat niet onder alle omstandigheden even netjes om te zeggen is.

   “tante fan” op zijn vlaams dus niet als tante fen? ik zal die iserbyt eens beter in de gaten gehouden. dwz voorzover er nog iemand anders dan van der poel in beeld komt.

   dank je wel, ik was erg onzeker over dit gedicht, maar 190 duimpjes later is dat wel over. op eli en denise!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.